EOS R az elmúlt 1 évben

Frissítve: 7 nap

Canon EOS R fényképezőgép a való életben.


Tavalyi évben leváltottam szeretett fő gépemet a Canon EOS 5D MKII típust a Canon EOS R fényképezőjére. Természetesen ott maradt a táskámban a gép, másodgépnek de a tükörnélküliség teljesen megfertőzött, szóval azt tervezem, hogy befogok ruházni a Canon új gépére az R5-re és az R lesz a másod gépem. De ez még a jövő zenéje mert piszok drága mulatság ám egy új gépet itthon megvenni. Egy rövid kis bejegyzésben össze is szedném a tapasztalataimat az EOS R-el kapcsolatban.

Kényelem: A gép könnyű és kompakt ami rövidtávon, 1-2 órás fotózásnál jól jön, de ha több órát használjuk akkor a kisujj környékén kicsit kényelmetlen. Persze kirándulásoknál, meg nagyobb túráknál meg pont a könnyebb súly és kompaktabb méret jön jól, szóval a fene sem tudja. Ráadásul egy potrémarkolattal meg is oldható a kisujj kérdés. Ebbe a témakörbe tartozik a kezelhetősége a gépnek ami régi canonosként nagyon minimális megszokást igényelt csak. Én imádom, hogy a kijelzőn az ujjamat végig húzva tudok fókuszpontot váltani, ha a szemem előtt van a gép. Imádom a kihajtható forgatható kijelzőt, amit nagyon sokszor használok ha lentről vagy a fentről készítek képet. Itt is csak rá nyomok az ujjammal oda ahová szeretném, hogy fokuszáljon a gép és már exponálok is. A menü rendszere átgondolt és otthonos. Az EVF-en azt látod amit kapsz, ami megint csak egy szuper jó dolog. Este kicsit akadozhat a képe, de nem vészes. A képek visszanézése a gyors processzornak hála, hihetetlen folyamatos és gyors. Egyedüli többlet megszokást a touchbar okozott, de ma már azt is könnyedén és gyorsan használom az ISO beállítására. (Bal oldala – Auto ISO; Jobb oldala – 100 ISO; és balra jobbra simítva meg folyamatosan állítom én a kívánt szintre.) A másik nagyon praktikus dolog a gépbe épített crop mód, amivel ugyan veszítünk a felbontásból de még bőven elegendő pixelünk marad egy A3-as nyomathoz is és 1,6x közelebb kerülünk a témánkhoz :P Van olyan szituáció, ahol jól tud jönni ez is.


Üzemidő: Ez az egyik pont amiért nagyon aggódtam, mert a hivatalos számok alapján nagyon karcsú az akkumulátor kapacitás. DE, nagyon pozitívan csalódtam, ugyanis egy teleppel, átlagban simán hozható az 1000 kép fölötti szám is. A legkevesebb amit tudtam vele az 800 kép volt, a legtöbb meg 2400 körül. Nyilván felhasználástól és beállításoktól függ, de messze nem olyan aggasztó mint ahogy gondoltam, de tény hogy jobban oda kell rá figyelni. Egy esküvőre 4-6 teleppel indulok neki de viszem a töltőmet is biztos ami biztos.

Képminőség: Megkell mondanom, hogy ez is egy olyan pont amiért aggódtam látva a szintetikus teszteket a konkurensekkel szemben, de a való életben minimális különbség van az ilyen kategóriájú gépek között. Nagyon szeretem, hogy simán fotózhatok 1600-3200 de még akár 6400 ISO mellett is, mert nem csúnyán zajosodik a kép, hanem csak „filmesen” szépen szemcsésedik. A színe a canon gépeknek legendásan jó, ezt én is alá tudom támasztani. A több mint 30 mpixel meg szinte mindenre elég.EF adapter: Ez volt az egyik fő okom a gép mellett, hogy nem kell lecserélnem az objektívjeimet és nem is csalódtam. AZ EF objektívek amiket használok, még pontosabbak és gyorsabbak lettek a gépen az adapterezés ellenére !

Autófókusz: Nah ez az a pont ami megosztó lesz kicsit. Emberek fotózásakor a szemfókusz nagyon ott van a szeren még az adapterezett objektívekkel is. Tabló fotózásakor, már szinte csalás volt ezt a gépet használni… 100ból 99 kép a szemre fókuszált, borotva élesen, a maradék egynél is az arc volt éles de nem volt penge éles a szem. Esküvőkön a kreatív képeknél nagy segítség ez. A szertartáson vegyesen használom a szemfókuszt és a pontfókuszt felváltva. Esti buliképeknél már inkább a pontszerű fókuszt használom mert ott az a hatékonyabb. Lassan mozgó dolgoknál és álló alanyoknál gyors, pontos és borotva éles a gép. DE én nagyon sokat fotózok kutyákat is akcióban és ott már nem vagyok elégedett a géppel (EF objektívekkel használva). Mindenféleképpen állítottam már be a követőfókuszt is, zóna fókuszt, pontszerű fókuszt, one shot, servo mód stb… de valahogy nem az igazi. Itt drasztikusan csökken az éles képek száma. Riport fotónál és portrénál tényleg 95-99% a találati arány, akció fotózásnál meg 30-60% körüli aminél viszont a 7D-m jobb.


Összegzés: Szóval az elmúlt több mint 1 évben nagyon megszerettem ezt a gépet, és ajánlom is mindenkinek aki nem fotóz sok akció képet. Esküvő és portré fotózásra, tájképekhez, tárgy és kompozíció fényképezéséhez maximálisan ajánlom a gépet. Tökéletes volt a nyaralásomra is elvinni, kicsi könnyű és minden szituációban a barátunk. Sok timelapse videót is csináltam vele, amit 4K felbontásban rögzít ! Egyetlen pici problémám az akció fotózásnál van vele, de azt hiszem ez a gép nem is arra készült. Értékelésem 9/10


1 megtekintés
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

Molnár Fiúk Fényképészeti Kft

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now