Fotós leszel? Ezt kell tudnod róla!Hát fiúk lányok, Ti akik bele akartok vágni ebbe az egyszerre csodálatos és nehéz olykor-olykor borzalmas szakmába. Nektek szól ez a blog bejegyzés. Nektek, akik esküvőt szeretnétek fotózni, portrékat, iskolákba óvodákba járni fotózni. Nem azoknak, akik hobbi célból, maguk örömére „művészkednek”, később majd ezekről is fogok írni, de most térjünk vissza azokhoz akik úgy látják, hogy sok pénzt lehet ezzel a szakmával keresni miközben „csak” kattintgatni kell. Először is, le kell , hogy szögezzem, hogy igazatok van ! Lehet sok pénzt is keresni de borzasztó sokat is kell érte melózni, hogy ne csak kontár munkát tudj át adni.


Szalagavató fotózás közben


Előnyök:

- Sok-sok embert fogsz megismerni a munkád során, a társadalmi ranglétra minden részéről idővel. Így rengeteg kapcsolatot tudsz ki építeni, ami mind üzleti mind magán szempontból

jól jöhet. Én pl. a menyasszonyommal találkoztam egy fotózáson :P

- Nagyon szerte ágazó a fotózás mint szakma, kezdve a természetfotózással, a tárgyfotózáson keresztül, a divat és modell fotózáson át, a kutyafotózás mellett, egészen az iskolai tablófotózásig több száz vagy több ezer téma várja, hogy megörökítsd. Így mindenki megtalálhatja a neki tetsző ágazatot vagy témát ami érdekli. Ráadásul a legtöbb felszereléssel már, hogy úgy mondjam bele is lehet kóstolni mindegyikbe, csak egy kis türelem és gyakorlás kérdése az egész. Olyan fotós nincs aki mindegyiket magas szinten kreatívan és valódi értéket letéve tudná űzni mindet ! Természetesen egy jó fotósnak mindegyikről van fogalma, hogyan is kéne neki kezdeni vagy mi szükséges hozzá, de ez olyan mint amikor egy autószerelőhöz aki évek óta csak BMW-ket javít betolnak egy volvo kamiont… Tudja, hogy mi mire való, valószínűleg meg is tudná oldani a feladatot de inkább a megfelelő szakembert fogja javasolni egy jó érzésű szerelő, ahelyett, hogy kontár munkát műveljen.

- Rengeteg helyre eljuthatsz: Egy esküvői fotós bejárhatja az egész országot vagy országokat a munkája során így rengeteg szép helyet láthat és ismerhet meg felületesen (mert ugye ő oda dolgozni megy nem bámészkodni)

- Kreatív munka, ahol kiteljesedhet a művészeti vénád és egyéni látásmódodat megoszthatod illetve fejlesztheted ( a gyakorlatban kicsit árnyalódik a kép de ezt majd a „hátrányok” résznél kifejtem)

- Relatíve kötetlen a munka idő és rugalmas időbeosztás, de ez az ágazattól is függ

- Folyamatosan lehet tanulni és fejlődni akár látásmódban akár technikailag

- Techbuziknak mint amilyen én is vagyok, mindig van valami újdonság amire lehet csorgatni a nyálat illetve spórolni rá

- Millió oktató anyagot találsz szerte a neten vagy a könyvesboltban. Videók, cikkek, blogok, tesztek…stb. Könnyen hozzá juthatsz a tudáshoz és trükkökhöz amit régebben egyik fotós adott át a másiknak ma ott hever a világhálón

- Elméletileg kellene iskolai végzetség, hogy neki kezdj, DE a gyakorlatban, ha szét nézel rengeteg XYphotography van akiknek közük nem volt egy fényképész iskolához sem. Szóval sajnos az is előny, hogy nincs szükséged végzettségre ahhoz, hogy fotós legyél.

- Nem rossz a pénz: Pl egy 1-2 órás családi fotózással 20000-50000 ft-ot is meg lehet keresni ami órabére lebontva nem hangzik rosszul DE ( a negatív résznél kitérek arra, valójában mennyi + munka is van egy ilyen fotózással)

- Nagyon jó érzés, amikor az ügyfélnek tetszenek a képek amiket csinálsz

- Lehetne még bőven mit írni, pl azt az örömöt amikor új objektívet vagy vakut vagy gépet veszel és tudod, hogy mennyi mindent hozzá fog adni a munkádhoz, vagy amikor egy óvodai fotózáson sikerül a síros kisgyereket rá beszélni, hogy engedje meg, hogy csinálj róla pár képet és a végén még megnevettetni is megtudod és szuper jó képek lesznek róla és oda jön mosolyogva adni egy pacsit majd azt mondja: -„ez nagyon jó volt Fotósbácsi <3 ”.Hátrányok:

- Abból a rengeteg emberből akivel találkozol sajnos jó pár lesz, bunkó, idióta, hisztis, felvágós, nagyképű, hozzáértő vagy flegma vagy olyan aki lenézi a szakmádat. DE mindközül a legrosszabb az aki nem együttműködő. Bizony pl. egy tabló fotózáson nagyon megtudja nehezíteni a dolgodat pár vicces kedvű nagyfiú aki tojik az egészre… sajnos a szülőknek utólag hiába magyarázod, hogy a Sanyika nem akart mosolyogni, meg be ülni abba a pózba ami jól állt volna neki vagy, hogy kihúzza a hátát egyenesre vagy esetleg csak, hogy bele nézzen a kamerába egy pillanatra.

- MA mindenki fotós! Ezt komolyan mondom. Mindenki ért hozzá és mindenki jobban tudja nálad, vagy más az ízlése és ezért egyszerűen hiába csinálsz tökéletes képet neki akkor sem fog valamiért tetszeni. A mai telefonokkal már tényleg nagyon jó képeket lehet készíteni (leginkább facebookra, instagramra vagy maximum A4 méretig de ott már rezeg a léc), de az átlag felhasználásra pont elég, ami miatt is a fotós szakma elismertsége nagyon nagyot csökkent. Mert nem fognak felbérelni egy termék fotózásra egy profit, ha a facebook anyaghoz illetve webshopra a leméretezett lebutított képhez bőven megteszi a fehér fal előtt lőtt telefonos kép. Zongorázni lehet a különbséget, DE egy átlag vásárlót nem fogja érdekelni.

- Telített a piac. Mivel mindenki fotós vagy annak képzeli magát ezért nagyon megkell küzdeni az ügyfelekért ami mondanom sem kell, nagyon idegőrlő tud lenni és pokolian le nyomja az árakat. Egy pár ha ma fotóst keres, akkor több száz ajánlatból válogathat csupán csak a közösségi médián keresztül, nem beszélve a barátokról, unokatesókról akik szintén tudnak fotózni ,,mert a facebookon láttuk, milyen szép képeket csináltak a Buksiról.,, Ugyanez igaz az iskolai vagy óvodai fotózásokra is, ahol egy szülő azt mondja, hogy ő megcsinálja a fotózást a profi helyett, sőt még olcsóbban is. Igen ám, csak egy ilyen lelkes és akár tehetséges „amatőrnek” fogalma sincs arról milyen az amikor reggel 8tól délig (mert ugye utána már ebédelnie kell a gyerekeknek) le kell fotóznia 90-120 gyereket úgy, hogy mindenkiről legyen legalább 1 jó kép. Nincs ehhez megfelelő minőségi vakuja, ami elbírja azt, hogy egy ilyen napon akár 1000-2000-et is kell villannia és nincs meg a szaktudása ahhoz, hogy a fehéregyensúly rendben legyen és a kép szépen legyen világítva. Rendszerint nagyon ötletesen berendezik a hátteret, jók a kiegészítők és esetleg még a gyerek „póza” is rendben van, de technikailag csak elvétve sikerülnek jól ezek a képek (sötétek vagy túl világosak meg minden féle színűek lesznek tele árnyékkal ).

- Egy fotósnak mindenhez kell érteni. És itt nem csak arról beszélek, hogy egy esküvői fotós legyen jó portré fotós is hanem arról, hogy egy fotósnak ma már marketingesnek, számitógép gurunak, grafikusnak, fotósnak, könyvelőnek, weblapszerkesztőnek, cikk írónak, üzletkötőnek, tárgyalónak és még ki tudja mennyi mindennek kell lennie ahhoz, hogy egy sikeres vállalkozó lehessen.

- Mint minden más szakmában itt is áll az, hogy külföldön sokkal de sokkal jobb pénzeket lehet keresni egy-egy fotózással… és itt nem arról van szó, hogy pl. Németországban jobban keresnek az emberek ezért több pénzt kérhet el egy fotós… arról van szó, hogy külföldön arányaiban jobb pénz van benne és jobban is megbecsülik a munkáját egy fotósnak.

- DRÁGAAAAA! nagyon nagyon nagyon drága ez a szakma. Persze lehet ezt is csinálni alap felszereléssel is szépen , de ahhoz, hogy ne ütközz folyton korlátokba iszonyat mennyiségű pénzt kell bele fektetni és folyamatosan fejleszteni. (Nyilván ehhez, hozzá jön az is hogy alapból nem fizetik meg itthon arányosan a fotósok munkáját, hiszen mondjuk Németországban 800 eurótól indul egy esküvői fotózás addig itthon már 60 ezer Forinttól indulnak a fotózások és már arra is húzzák a szájukat az ügyfelek. Tehát míg itthon mondjuk 10-12 esküvői fotózást el kell vállalni ahhoz, hogy semmi másra nem költve tudjál mondjuk egy új vázat venni, addig külföldön erre rossz esetben is elég 2-3 esküvő. Óriási különbség! ). Kell egy fényképezőgép és egy tartalék, minimum 1 jobb minőségű objektív és egy tartalék, felhasználástól függően pár rendszer vaku és/vagy stúdió vaku és egy-egy tartalék, állványok, hátterek, fotóstáska, egy erős számítógép(2-3 év alatt elavul) egy színhelyesre kalibrált monitorral(jó esetben 4-6 évig kiszolgál) és hozzá a szoftverek amik megint csak folyamatosan frissülnek, tehát ezeket is folyamatosan vásárolni kell vagy előfizetni rájuk, ahhoz hogy a legújabb legmodernebb digitális technikákat tudd alkalmazni. Nem beszélve a rengeteg memóriakártyáról, akkumulátorokról, elemekről és egyéb adattároló rendszerekről mert ugye a digitális adat nem adat, amíg nincs legalább egy másolat róla de inkább kettő:D Egy esküvői fotósnak kelleni fog egy megbízható autó is, mert sokat kell utazni és késni sem szerencsés ugye ? :D

- FOLYAMATOSAN tanulni kell és fejleszteni magadat mert vagy a látásmódban változnak a trendek vagy pedig technikailag ugrál óriásikat a szakma és ha nem követed akkor lemaradsz és kimaradsz.

- Említettem az előnyöknél a kötetlen munkaidőt meg a rugalmasságot, hát ez bizony a hátrányok között is szerepelni fog mivel szezonban „sajnos” ez azt jelenti, hogy éjszakázni kell, mert tartani kell a határidőket. Persze vannak „holt” idők amikor nincs annyi munka, de olyankor kell frissíteni a honlapot, reklámokat gyártani, blogolni :P és tanulni.

- Valóban kreatív munka, de könnyen bele is lehet fásulni, mert nehéz mindig mindenben újat csinálni és megtalálni a motivációt a 21. szalagavató fotózáson is

- Fentebb írtam, hogy viszonylag rövid idő egy fotózás és emiatt az órabér nem is rossz… hát ez nem igaz. Pl egy karácsonyi fotózásra már hetekkel előtte elkezd egy fotós készülni, ugyanis körbe néz, hogy mik a trendek ehhez megfelelően próbál beszerezni mindenféle kelléket, megépíti a stúdiójában (ha van neki), megcsinálja a próbaképeket, és ha minden rendben volt akkor már csak újra megkell építenie amikor jön a család fotózkodni, majd 1-2 óra fotózás után 3-4 óra retusálás jön jó esetben. Mindenki kiszámolhatja, hogy ez mennyi idő is valójában…. és akkor még nem említettem, a tipikus családi fotós dolgot, hogy ezen a képen mindenki arca jó csak a nagyié nem, neki azon a képen jó a feje… nem lehetne kicserélni? :D DE kilehet… csak az megdobja hosszú-hosszú munkával a képek elkészülésének idejét.

- Bizonytalan és időszakos pénzek: Ha nem vagy olyan szerencsés vagy profi és befutott fotós akinek legalább egy évre előre megvannak a munkái akkor sajnos nem tudsz számolni, hogy mennyi munkád is lesz és mennyi pénz is lesz a számládon. Lesz, hogy egy szezonban minden összejön és tele leszel munkával de lesz, hogy sokkal kevesebb lesz mint amire számítottál. Folyamatosan menni kell utána a munkának.

Lesz, hogy benéz a munka de lesz hogy telével kell vadásznod rá !

Nem akarok senkit sem el tántorítani a fotózástól, mert én is imádom minden nehézség ellenére de nem mindenkinek ajánlható ez az életstílus. Nagyon sok örömet szerzett nekem az elmúlt 13 évben a profi fotózás de rengeteg nehézségbe is ütköztem. Itt a blogon minden héten lesz 1-1 cikk, amiben segíteni fogok, hogy jobban bele lássatok ebbe az életbe amit egy átlag fotós él. Szeretnék pár tippet, trükköt is majd megosztani veletek és idővel akár videókat is feltenni a blogra minden féle témában. Addig is köszönöm szépen, hogy elolvastátok ezt a hosszú pro és kontra szöveget és jó fényeket kívánok nektek.


Üdv,

Ádám


#fotós #fényképész #esküvőifotós #portréfotós

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

Molnár Fiúk Fényképészeti Kft

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now