Miért ne a szomszéd Pistát hívd az esküvődre fotózni, avagy miért hívj inkább profit?

Nagyon sok helyen futok bele abba, hogy a párok elhívják a hobbifotós, igényes amatőr barátjukat fotózni az esküvőre (de bármilyen más fotós munkáról lehetne itt szó). Ez a legtöbbször óriási hibának szokott bizonyulni, több okból is.


Először is, kiszúrsz a hobbifotóssal, ugyanis ő saját örömére szeret fényképezni, úgy, hogy nincs rajta nyomás. Ha nem jön össze neki a naplementés kép, akkor majd holnap próbálkozik vele újra, nincs semmi gond… Na de egy esküvő tele van megismételhetetlen pillanatokkal, amire valószínűleg sem technikailag, sem tudásilag nincs felkészülve. Nem tudja, mi után mi következik, hiába kapja meg az esküvői menetrendet. Egy profi, tapasztalt fotósnak is stresszes ez a munka, még ha nem is látszik rajta, de ő megszokta, és tudja is kezelni a helyzeteket. Lehet, hogy a hobbifotós gyönyörű képeket csinált a nyaraláson, vagy csodákat Tappancsról, ahogy kergeti a labdát, de egy esküvő más műfaj, és ha el is vállalja, nagyon hamar rá fog jönni, hogy nagy fába vágta a fejszéjét.

Másodszor, ez a személy innentől kezdve nem számít vendégnek, de nem ám. Ő innentől nem meri majd jól érezni magát, mert figyelnie kell arra, hogy mindig, minden pillanatot elkapjon, lehetőleg technikailag megfelelően, mert habár jó barátunk a Photoshop, azért minden képet nem lehet megmenteni azzal sem… Nem beszélve arról, ha még csak nem is ért hozzá.Nem biztos, hogy a tájfotós barátunk a megfelelő egy esküvői fotózásra.

Harmadszor, te is aggódhatsz, hogy nem lesznek olyanok a képek, amilyeneket szerettél volna, de nem fogsz tudni mit tenni ha nem sikerülnek, mert a HaverfotósJózsi nem kért pénzt, vagy csak keveset, így nem tudsz reklamálni és örökre elvesztek a pillanatok.

Fontos azonban az is, hogy attól, hogy van egy fotós barátotok, kötelezően nem kell őt elhívni az esküvőtökre csak azért, mert ő biztos olcsóbban megcsinálja, vagy nehogy sértődés legyen belőle. Ha nem tetszik a stílusa, akkor nyugodtan keressetek mást, mert minden igyekezete ellenére sem biztos, hogy fog tudni egy másik stílusban fotózni.


Kezdeném először is a negatívumokkal, hogy milyen hátrányod lehet abból, ha profi fotóst hívsz. Nem lesz sok :D


 1. Drága… vagy legalábbis annak tűnik, DE NEM AZ, mert rengeteg mindent kapsz a pénzedért nem csak azt, hogy ott „kattintgatunk”.

 2. Nagyon sok fotós közül lehet ma már választani, és belefuthatsz egy-egy kóklerbe. Nézz szét a facebook oldalán vagy honlapján, és ha nem csak egy esküvőről vannak kint szép képek, hanem legalább 3-4-ről, akkor már olyan rossz nem lehet! Azért fontos a mennyiség, mert így biztos lehetsz benne, hogy tapasztalt, és láthatod, hogy nem csak véletlenül lőtt egy-egy jó képet egy esküvőn, amivel reklámozza magát, hanem már több pár is bizalmat szavazott neki, ahol bizonyított is.

Ennyi, nincs több hátránya annak, hogy egy profit kérjetek fel életetek egyik legfontosabb napjára, amiről biztosan akartok majd minőségi emlékeket!


Most nézzük meg, milyen pozitívumokkal jár, ha egy profi fotóst (de más szolgáltatóknál is a hivatásost ajánlom :P) hívsz az esküvődre:


Minden ötletre vevők vagyunk mi is :)


 1. Pénzbe kerül, ez igaz, viszont kapsz is érte valamit. Elsősorban GARANCIÁT arra, hogy a fotós a technikai tudásának és látásmódjának legjavát fogja nyújtani. Másodsorban pedig a legtöbb fotósnál benne van az árban fotókönyv, papírkép, polaroidképek, zenés videó fotómontázs a képekből, online galéria, stb.

 2. Rutinos, tapasztalt fotós lévén a legtöbb helyzettel már találkozott, és éppen ezért szinte biztosan lesz rá valamilyen megoldása, hogy a lehető legjobbat hozza ki a helyzetekből.

 3. Biztos lehetsz benne, hogy nem csak dokumentálja az eseményt, hanem saját egyedi látásmódját is bele viszi a képekbe és a sok-sok sablon kép mellett rengeteg képed lesz egyedi nézőpontból, egyedi beállítással rólatok, a násznépről, a dekorációról, a templomról, a parkról, az autóról… stb. Mert egy esküvői fotós tudja, hogy ezekről is kell kép, és mindegyikbe igyekszik belevinni valami csavart, amitől különleges lesz. Egy profi fotós folyamatosan nézegeti az aktuális trendeket, és fejleszti a látásmódját. (De nyilván egy sötét borospincében nem lesznek olyan képek, mint egy gyönyörű világos kastély báltermében… ezt azért figyelembe kell venni. Ahhoz, hogy pinterest minőségű képek lehessenek rólatok, ahhoz olyan helyszín is kell, nem beszélve arról, hogy meg kell adni az időt is a fotózásra. Sajnos az a tapasztalatom, hogy ha bárhol is megcsúszik a készülődés, akkor a fotózásra szánt időn tudják csak behozni a lemaradást, idegeskedve, kapkodva és sürgetve mindenkit.)

 4. Soha nem fog a viselkedésével zavarni titeket. A legtöbb fotós igyekszik a háttérben megbújva elkapni a pillanatokat, és csak akkor veszi át az irányítást, amikor arra szükség van. (pl. a beállított kreatív képeknél, a csoportképeknél, tortavágásnál és még néhány helyen). Igyekszik mindenkivel kedves és illemtudó maradni.

 5. A legtöbb szolgáltató nagyon igyekszik, hogy a pár kedvében járjon, ezért megesik, hogy véletlenül akadályozzák egymást, DE ha mindenki profi, akkor előre egyeztetnek, megbeszélnek és segítik egymás munkáját. A videós elé nem megyünk be, ha lehet, próbáljuk a vakuzást minimumra fogni, a vőféllyel és a CM-mel is folyamatosan egyeztetünk, hogy minden pillanatnál ott legyünk felkészülve.

 6. Segít nektek egész nap. Nem egy olyan esküvőn voltam, ahol a végén én tartattam be a hagyományos esküvői menetrendet, mert senkinek nem volt fogalma róla és mindenki tőlem kérdezte, hogy akkor most a menyasszonytánc előtt vágjuk-e a tortát vagy utána. Mindig van nála kéznél zsebkendő, mentes víz vagy energiaszelet :p .

 7. Nem elhanyagolható tényező, hogy mi dolgozni megyünk a nagy napotokra, nem bulizni, nem inni… Egy barátot könnyen elcsábíthat egy-egy pohár jó féle itóka, a barátok hívó szava, vagy egy csinos lány a táncparketten és nem rátok fog figyelni és lemarad jó pár képről. Sokszor hívnak minket is inni, meg táncolni munka közben, de finoman visszautasítjuk a kedves invitálást, bármennyire is jól esik. J

 8. DIGITÁLIS utómunka… Hát, erről egy külön cikket lehetne írni (lehet fogok is). Azt tudnotok kell, hogy a fotósnak nem ér véget éjjel 1-kor a munka, amikor elköszön tőletek és sok boldogságot kíván. Hazamegy, és azon nyomban felmásolja két helyre a képeket. Én még ki szoktam választani 5 képet, amin egy gyors retussal átmegyek, és elküldöm a párnak, hogy másnap reggel legyen már mit megosztaniuk. A fotós másnap elkezdi a töménytelen mennyiségű kép kiválogatását és értékelését (átlagosan 1000-4000 kép készül esküvőtől függően). Ez önmagában 3-10 óra szokott lenni. Ezután marad mondjuk 800-3200 kép, amin egy úgynevezett alapretussal kidolgoz (szín, fény, kontraszt, kiegyenesítés, vágás, és kinél több, kinél kevesebb effekt :D). A beállított vagy kreatív képekről pedig úgynevezett címlap retus fog készülni, ahol az arcotokat is kiretusálja a fotós. Ez kb. 100-150 kép. Ez még összesen kb. 2-3 nap, ha minden jól megy. Akkor csomagtól vagy megbeszéléstől függően készül még zenés slideshow, fotókönyv vagy montázs, ami megint csak több óra munka. Ezt egy haver fotós srác nem fogja megcsinálni, és akkor ezt a több napi munkát vagy legalább a válogatást csinálhatjátok meg ti.

 9. A profi fotós pontosan tudja, hová érdemes elvinni az anyagot, hogy minőségi papírképeket (én a saját laborunkban hívatom elő a képeket, így végig kisérem a munkafolyamatot), fotókönyvet vagy vászonképet kapjatok.

 10. Megvan a felszerelése ahhoz, hogy végig tudjon fotózni egy akár 12-14 órás napot is. Tökéletesen ismeri a kezében lévő technikát, és pontosan tudja mik a határai. Mindig lesz nála tartalék akkumulátor, elem, gép, és vaku is, tehát nem fordulhat elő egy profival az, hogy a technika miatt nem tud valamit megörökíteni.

 11. Kettő fotós vagy 1 fotós és egy asszisztens szokott menni az esküvőkre, hogy több szemszögből több látásmóddal legyenek megörökítve a pillanatok. Vagy külső vakut tart, amíg az egyik hajat igazít, ruhát igazit, a másik a gépén keresztül figyel, hogy a lehető legjobb képek készülhessenek el.


Firstlook kép ahol a vőlegény először pillantja meg a menyasszonyt teljes pompájában.

Lehetne még írni pár dolgot, de azt hiszem, a legfontosabbakat összefoglaltam és már így is megint hosszú lett ez a kis olvasnivaló, de azért remélem tetszett nektek. Jó fényeket kívánok, és sok sikert az esküvőszervezéséhez! :D


Üdv,

Ádi - MFfotó

 • Facebook - White Circle
 • Instagram - White Circle

Molnár Fiúk Fényképészeti Kft

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now