Sonyra váltok hamarosan ?!

Frissítve: 2019. jan 24.


Sony A7III az egyik legjobb vétel ma a profi piacon

Az elmúlt időben szinte az összes fotós ismerősöm egy döntéstől forgolódik álmában. Váltson-e Canonról vagy Nikonról Sonyra, és ezzel együtt tükrös gépről tükörnélkülire. Hosszú-hosszú órákig néztük a teszt videókat, összehasonlításokat, olvastunk róla cikkeket, és néztük meg az általuk készített képeket kicsit álmélkodva. (Lehetne ide írni még a Fujit és a Panasonicot, de őszintén megmondom a fotós ismerőseim nagy része Sonyra szeretne váltani… velem együtt.) Hogy miért? Azért, mert a Sony gépek jók, nagyon jók! Hogy miért nem? Azért, mert az átállás drága és hosszú folyamat, nem beszélve arról, hogy bizonytalan is. Ezekről fogok nektek írni most szigorúan az én szemszögemből nézve.

Az olyan techbuzik mint én, szinte kivétel nélkül odáig vannak ezektől a gépektől. Stílusosak, modernek, mindent tudnak, amit csak szeretnél és divatosak is. Ez már önmagában nagy húzóerő lenne, de még képminőségben is a saját kategóriájuk csúcsát képviselik (Sony a7iii, a7Riii és A9). Árban még olcsóbbak is, mint a riválisoké, de az csak a gépváz (ehhez még kellenek objektívek, meg vakuk, meg vaku kioldók… stb.). Kicsik, könnyűek, ami egy esküvői fotósnak nagyon is jól jön egy egész napos munkánál. Olyan dolgokat tudnak, amiket a rivális gépek még drágábban sem igazán. Pl. a szemfókusz egy olyan dolog, amire minden portréfotós, esküvőifotós, modellfotós vágyik. Nincs többé fókusz és újra komponálás és kattintás… csak komponálsz, és az élesség már ott is van a szemen és exponálhatsz is. Voltam nyílt napon, kipróbáltam és nagyon bejött. Persze e nélkül is megvagyok és meg is voltam az elmúlt 13 évben, DE ez tényleg egy olyan dolog ami hasznos, nem csak a megapixel számot növelték orrba-szájba. Ott a beépített stabilizátor, ami közvetlen a cenzort stabilizálja, így csökkentve a bemozdulás esélyét. Ott vannak a gombok, az összes gomb programozható és olyan funkciót állítasz rá, amilyet csak akarsz. Ráadásul a videónál és fotónál is lehet mindegyiknek más és más funkciója. Ott van az EVF (elektronikus kereső), amit lehet szeretni meg nem szeretni, de tény, hogy ez a jövő. Azt látod, amit kapsz, ha akarod minden adatot és segédletet láthatsz a keresőben, de ha akarod, kikapcsolhatod akár teljesen is :D. Persze pont ez az egyik hátránya is a gépeknek MÉG, ugyanis ettől túl digitális amit látunk, nem természetes még ha a kapott kép az is lesz. Kicsit késik is, meg este szaggat is, de ez a technika fejlődésével nagyon hamar meg fog változni, és hátránya szinte nem is lesz.

Aki figyelemmel követi a Sony munkásságát az bizonyára látta, hogy a napokban micsoda új funkciókat raknak bele a jelenlegi gépjeikbe egyszerű szoftverfrissítéssel… A nagy gyártóknak ehhez évek kellenek és egy teljesen új gépben szokták bemutatni. Szóval minden fotós ismerősöm nagyon vágyik ezekre a gépekre velem együtt, de mégsem váltottunk… MÉG.

Egyrészt ott van a márkahűség egy kicsit, mivel nagyon is szeretjük a jelenlegi rendszerünket és bizakodunk naivan, hogy nemsokára a Canon vagy Nikon is csúcs szuper tükörnélküli gépeket fog kiadni (mert amiket most adtak ki, azok finoman szólva sem megfelelőek). Ott van a komplett váltásnak az ára, ami szintén visszatartó erő (persze ha eladunk mindent felszerelésünket, akkor már jóval kisebb a különbség, de akkor meg nem marad tartalék felszerelés, amihez biztos kézzel tudnánk nyúlni, ha valami mégsem kerek még az új rendszerrel). De ami a legfőbb oka, hogy még nem léptem meg én sem a váltást, az az, hogy a jelenlegi rendszerrel is mindent le tudunk szépen fotózni. A stúdióban történő portréfotózásnál szinte alig tudnám kihasználni a gépek előnyeit (kivéve a szemfókuszt), egy esküvői fotózáson meg még nem találkoztam olyan helyzettel, amit a jelenlegi rendszeremmel nem lehetne jól lefotózni. Sokszor jól jönne a nagyobb dinamika, meg a jobb ISO, de ezek nélkül is megvoltunk eddig is. Ha lenne „felesleges” másfél millióm erre, akkor már én is boldog Sony gép tulaj lennék, ez nem kérdés :D. Valószínűleg egy éven belül meglépem ezt én is, de minél tovább halogatom, annál kevesebbet fog érni a jelenlegi felszerelésem.

Nektek mi a véleményetek a váltásról? Meg úgy az egész MILC vs. DSLR kérdésről?

Szép fényeket kívánok nektek! :)


Ádám - MFfotó

60 megtekintés
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

Molnár Fiúk Fényképészeti Kft

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now